Ion Vasilescu

Cetăţean de onoare al Comunei Blejoi, titlu conferit de Consiliul local prin Hotărârea nr. 41 adoptată în şedinţa publică din data de 19 decembrie 2001.

Născut la Valea Dulce, în data de 7 noiembrie 1924; Domeniu de activitate: învăţământ.

Unul dintre ctitorii şcolii moderne din comună, fiu al preotului Anastase VASILESCU şi prieten apropiat al criticului Valeriu RÂPEANU. Un pedagog desăvârşit, cu un stil de predare extrem de personal, care a ştiut cum să stârnească imaginaţia elevilor, să le sădească în minte seminţele cunoaşterii şi credinţa că prin studiu, muncă şi îndrăzneală, visele lor pot fi îndeplinite.

A debutat în cariera de învăţător la şcoala sătească din Altân Tepe (“Dealul cu aur”) – Dobrogea, apoi s-a transferat la Şcoala din satul Blejoi, unde a fost atât învăţător, cât şi profesor de muzică.

Ion VASILESCU este (re)cunoscut în Blejoi şi ca unul dintre promotorii artei şi tradiţiilor populare. În calitate de director al Căminului Cultural Blejoi, a înfiinţat un ansamblu folcloric de dansuri şi o formaţie de acordeoane cunoscute sub numele de “căminarii”, reuşind să câştige numeroase premii la festivalurile naţionale.