Adrian Diaconu


Cetăţean de onoare al Comunei Blejoi, titlu conferit de Consiliul local prin Hotărârea nr. 65 adoptată în şedinţa publică din data de 21 decembrie 2010.

Domeniu de activitate: culte; Născut la Ploieşti, în data de 24 noiembrie 1955.

Fost preot paroh în satul Blejoi (1981 – 1992), părintele Adrian DIACONU a avut o contribuţie majoră la reconstruirea bisericii ortodoxe, care fusese distrusă complet la cutremurul din 4 martie 1977. Meritul domniei sale este atât pentru faptul că a reuşit să unească enoriaşii pentru această lucrare a Domnului, cât mai ales pentru că a avut puterea să se ridice împotriva unui regim politic potrivinic propovăduirii cuvântului Domnului şi care nu agrea libertatea religioasă.
După zidirea Bisericii cu hramul “Naşterii Maici Domnului” din Blejoi, Adrian DIACONU este numit preot al Parohiei din Geneva (Elveţia) unde, tot cu sprijinul enoriaşilor, a ridicat din temelii biserica cu hramul “Sf. Ioan Botezătorul”.

Distincţii primite:
– Gramata şi Crucea Mitropolitană, acordată de către IPS Mitropolit Iosif, cu ocazia celei de-a XXV-a Aniversări a Parohiei Sf. Ioan-Botezătorul din Geneva (8 mai 2004);
– Gramata mitropolitană, acordată de către IPS Mitropolit Iosif, cu ocazia celei de-a X-a Aniversări de la Inaugurarea Capelei ortodoxe româneşti din Lausanne (28 mai 2005);
– Diploma de Onoare “Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României” şi Crucea “Ordinul Patriarhal Sfântul Ap. Andrei”, înmânată la sediul Mitropoliei din Paris de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel (11 iulie 2009).